Suroviny:
1 kg hladké mouky
400 g moučkového cukru
400 g medu
4 vejce
2 lžičky sody
3 lžíce perníkového koření
máslo na vymazání plechu
mouka na posypání válu
Postup:
Prosátou hladkou mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením. Do středu směsi uděláme malou jamku, do ní přidáme rozklepnutá vejce a změklý med. Vše vypracujeme v hladké nelepivé těsto a necháme alespoň dva dny v chladu odležet.
Těsto necháme chvíli změknout a poté ho na pomoučeném válu vyválíme na přibližně 4 mm silný plát.
Z těsta vykrajujeme různé tvary, které skládáme na máslem vymazaný plech.
Pečeme 10 minut při teplotě 200 °C.
Rada na závěr:
Perníčky můžete zdobit cukrovou polevou z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy nebo je potáhnout rumovou ledovou polevou. Tu si připravíte z 260 g moučkového cukru, 2 lžic horké vody a 3 lžic rumu tak, že do hladka vymícháte cukr s vařicí vodou a rumem. Upečené a vychladlé perníčky potáhněte polevou, nechte ztuhnout a uložte do chladu nejméně na tři týdny.
Nejnovější komentáře