Suroviny:
125 g moučkového cukru
250 g másla
350 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
1 vejce
špetka citronové kůry
200 g marmelády na slepení
150 g moučkového cukru na posypání
Postup:
Do mísy se změklým máslem vmícháme postupně moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru a vše dobře promícháme. Přisypeme prosátou mouku a vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.
Odleželé těsto vyválíme na 2 mm silný plát. Vykrajovátkem tvoříme kolečka, která skládáme na plech. Na každém plechu do poloviny koleček vykrojíme uprostřed malé kolečko. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 minut.
Vychladlá plná kolečka potřeme marmeládou a zakryjeme kolečky s otvorem. Slepená kolečka posypeme moučkovým cukrem a necháme odležet.
Přidáte-li do marmelády trochu citronové šťávy a rumu, rozvine se a osvěží její chuť. Vyzkoušejte višňovou, malinovou nebo černorybízovou marmeládu. Poslední jmenovaná je v kombinaci s lineckým cukrovím nejlepší. Skvěle si navíc rozumí s čokoládovou polevou, jíž doporučuji kolečka potáhnout.
Nejnovější komentáře