Potraviny pro radost

Banány jsou skutečné „ovoce štěstí“, obsahují nejen značné množství tryptofanu, ale také jsou bohaté na sacharidy.

Mléčné výrobky, drůbež, vejce, ryby, špalda a ořechy obsahují tryptofan- z toho se přímo „vyrábí“ hormon štěstí, serotonin.

Kakaové boby obsahují látky, které mají stimulační účinky a způsobují euforii. Vedle toho se v čokoládě nachází také tryptofan. Je tedy pravda, že čokoláda přináší štěstí.

Sacharid s nejrychlejším účinkem je cukr. Proto také sladkosti přinášejí nejrychleji pocit štěstí. Účinek však trvá velice krátce a je třeba doplnit další sladkosti.

Hořčík, který má protistresové účinky, je obsažen především v celozrnných výrobcích, sojových výhoncích, luštěninách a tmavé zelené listové zelenině např. ve špenátu a kapustě.

Celer– jak bulvový, tak řapíkatý- obsahuje látku, která uvolňuje, uklidňuje a odstraňuje křeče. Éterický olej, který zodpovídá za vůni celeru, má kromě toho i afrodiziakální účinky.

Zdroj:

Wellness, Domácí rozmazlování, Pamela Trondle, Grada, 2008.

Zanechte komentář