Když jsem před několika lety připravovala pro Českou televizi do cyklu Čas pro rodinu scénář na téma „rodina a sekty“, vyprávěla mi jedna maminka, která se natáčení účastnit nechtěla, prý „aby to nezakřikla“, tento příběh: Její jediný syn, třiadvacetiletý, úspěšný student medicíny, „takový hodný kluk“ podlehl lákání jedné sekty. Podle jejích pokynů odjel kamsi do ciziny a oženil se tam s dívkou, která mu byla vybrána. Matka byla zděšená, roztrpčená a zoufalá.
Asi po roce, během kterého o synovi vůbec nic nevěděla, u ní zazvonil zvonek – a když otevřela, stál na prahu její syn se svojí ženou. „Viděla jsem veliké hnědé oči té neznámé dívky a četla v nich jedinou otázku: Vyhodíš mě?“ vyprávěla ta maminka. „Stála jsem tam chvíli jako solný sloup a najednou slyším sama sebe, jak říkám: Tak pojďte dál, děti, zrovna jsem upekla jahodový koláč.“
Tento příběh – asi jako jeden z mála, do kterého zasáhla sekta – skončil až neuvěřitelným happyendem. „Když jsem od sebe pustila pocit zklamání a roztrpčení z toho, jak ke sňatku mého syna došlo, musela jsem přiznat, že jeho žena je pro něj tou nejlepší partnerkou, že se k sobě skvěle hodí. Se snachou jsme si hodně porozuměly a mým dětem se podařilo (přestože jsem na ně nejen nenaléhala, ale ani o tom s nimi nemluvila) se ze sekty uvolnit. Dnes jsem už dvojnásobnou šťastnou babičkou, bydlíme s dětmi v jednom městě blízko sebe a jsme v pohodě,“ končila svoje vyprávění.
Vzpomínám si, jak jsem byla z toho příběhu dojatá – ale přesto jsem se stačila zeptat, jakýže jahodový koláč to tenkrát měla zrovna upečený. Když mi to pověděla, zjistila jsem, že patří i v naší rodině k těm oblíbeným. U nás se mu prozaicky říká politá buchta. Kdykoli ho od té doby peču, tak si na tuto moudrou tchyni vzpomenu – a v duchu jsem tento opravdu chutný moučník přejmenovala na koláč smíření. Takovým „koláčem smíření“ můžou být ale jakékoli dobré řezy, které upečete s úmyslem, podat někomu ruku ke smíření …
Na 1 plech
5 vajec
250 g tuku (máslo nebo Hera)
300 g moučkového cukru (to je v původním receptu po mojí babičce, já dávám o něco méně, 200 g bohatě stačí)
citrónová kůra (z chemicky neošetřeného citrónu)
400 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
250 ml mléka
400 g jahod, čerstvých nebo mražených (případně jiného ovoce, moučník je výborný s malinami, rybízem, ostružinami, meruňkami či broskvemi, ale i plátky banánu nebo kiwi
2–3 pytlíky vanilkového pudinku (viz TIP)
1–1,5 l šťávy podle chuti
1. Žloutky z pěti vajec, cukr, tuk a strouhanou citrónovou kůru třeme v misce elektrickým ručním šlehačem (v původním receptu mé babičky stojí „půl hodiny třít!“ – myslí se ručně, elektrickým šlehačem to jde mnohem rychleji). Pak přidáváme po troškách mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva, střídavě se „šplíchanci“ mléka. Když je mouka a mléko spotřebováno, lehce vmícháme sníh z pěti bílků.
2. Pekáč vyložíme pečicím papírem (nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, přebytek mouky vyklepeme) a vlijeme těsto.
3. Pečeme při 180 stupních, až bude koláč od okrajů odpadávat. Zda je těsto upečeno, zkontrolujeme vpíchnutím grilovací jehly nebo párátka – pokud je vytáhneme suché, je upečeno.
4. Podle receptů si připravíme základ buchty z třeného nebo olejového těsta.
5. Po úplném vychladnutí poklademe koláč čerstvými jahodami (v zimě je možné použít i mražené nebo kompotové, vždy okapané) nebo jiným ovocem.
6. Nakonec připravíme „želé“ ze šťávy a pudinku a ještě horkým celý koláč polijeme tak, aby všechno ovoce bylo zalité. Potom koláč necháme zcela vychladnout.
7. Pak už jen krájíme, pochutnáváme si, užíváme si, smiřujeme se apod.
TIP
Množství pudinku záleží na tom, jak velký máme pekáč a jak vysokou vrstvu želé si chceme dopřát. Abych měla jahody na velkém pekáči celé zalité, dělám želé ze tří pudinků a odměřuji o trochu méně než 1,5 litru tekutiny. Když dávám na upečené těsto plátky banánu nebo kiwi, stačí ze dvou pudinků a 1 litr tekutiny.
Na tři pudinkové prášky připravíme tedy o malinko méně než 1,5 l tekutiny (aby pudink spolehlivě ztuhl, je lepší dát o trochu méně tekutiny, než je uvedeno na sáčku) zhruba v poměru 2 : 3, tedy 2 díly vody, 3 díly šťávy, nebo naopak 3 : 2, tedy 3 díly vody, 2 díly šťávy, pokud chcete želé méně chuťově výrazné. My preferujeme šťávu citrónovou, moje maminka zase někdy do vody vymačká přiměřené množství čerstvé citrónové šťávy a podle chuti přisladí), do toho zamícháme 3 vanilkové (je možné i banánové) pudinkové prášky a uvaříme jako klasický pudink.
Tento recept je čerpán z Kuchařky pro báječné tchýně, z vydavatelství Smart Press.
Nejnovější komentáře