Salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami

4 porce

0,5 kg uvařeného celozrnného kuskusu (poměr 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody)

50 g sušených biobrusinek (můžete dát i75 g– tedy 1 sáček)

100–150 g na kostičky nakrájeného kozího sýra

50 g vlašských ořechů nebo pinií, na sucho opražených v troubě nebo na pánvi

 

Na zálivku:

2 lžíce medu

2 lžíce citrónové šťávy (můžete přidat i trošku strouhané kúry)

5 lžic olivového oleje nebo citrónového, avokádového nebo ořechového

troška čerstvě mletého pepře

cca 50 g mladého špenátu nebo rukoly, ochucené 1 lžící oleje a 1/2 lžíce umeocta nebo citrónové šťávy s troškou soli

  1. Uvařte celozrnný kuskus v poměru 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody a nechte ho vychladnout. (Celozrnný kuskus raději nechte přejít varem, bílý stačí zalít jen o něco menším množstvím vody.)
  2. Připravte si zálivku, omyjte špenát či rukolu a vysušte je nejlépe odstředivkou na salát.
  3. Opražte na sucho pinie nebo ořechy, nakrájejte kozí sýr na kostičky a smíchejte vše s vychladlým kuskusem, s brusinkami a s medovým dresinkem. Tenhle základ salátu můžete mít připravený v ledničce. Až těsně před servírováním ochuťte špenát (rukolu) olejem a umeoctem, popřípadě citrónovou šťávou se solí a opatrně promíchejte do ochuceného kuskusu.

SEZÓNNÍ OBMĚNA:

V zimě použijte místo špenátu nebo rukoly čerstvý polníček. My jsme salát fotili brzo na jaře a tak jsme použili křehké mlaďounké lístky červené řepy.

 

Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, vydavatelství Smart Press

Zanechte komentář