Kynutý táč s meruňkami

Suroviny:

500 g polohrubé mouky, 1 žloutek, špetku soli, 2 lžíce másla, 300 ml mléka, ½ kostky kvasnic, 1 lžička cukru, citrónová kůra z půlky citrónu, meruňky

Na drobenku: 2 lžíce másla, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, skořice

Postup:

Do hrníčku si dáme vlažné mléko, lžičku cukru, rozdrobené kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy si dáme polohrubou mouku, osolíme, přidáme vykynutý kvásek, 1 žloutek, rozpuštěné vlahé máslo, nastrouhanou citronovou kůru a důkladně vymícháme. Můžeme použít kuchyňský robot, nebo po vzoru našich babiček těsto řádně vypracovat vařečkou. Necháme na teplém místě vykynout.

Nachystáme si drobenku. Všechny suroviny vypracujeme rukou.

Plech vymastíme tukem, těsto si řádně rozprostřeme po plechu, poklademe meruňkami, posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°Casi 30 minut, až je těsto po krajích krásně růžové.

Zanechte komentář