Česká populace trpí spíše nadváhou a uvádí se, že mezi evropskými státy jsme dokonce jedni z nejtěžších. O podvýživě se většinou mluví spíše v souvislosti s rozvojovými zeměmi. Podvýživa však neznamená vyhublost či vychrtlost, podvyživený může být dokonce obézní člověk, který má jednostrannou stravu nebo v důsledku nemoci nedodává svému tělu dostatek kvalitních živin (zejména bílkovin a vitaminů).
Pokud má zdravý člověk nadváhu, je vhodné a žádoucí, aby zhubl. Je-li však člověk nemocný, pak již malá ztráta hmotnosti může vést k dalším komplikacím. Nemoc samotná představuje pro organismus obrovskou zátěž. Pokud je výživa nedostatečná, organismus čerpá energii z vlastních zásob a tělo dál oslabuje. Dochází k poklesu tělesné hmotnosti a úbytku tukové, ale hlavně svalové hmoty, která je obzvláště důležitá. Nejedná se totiž jen o oslabení svalstva rukou či nohou, ale o oslabení srdečního svalu nebo svalů dýchacích. A nemocný člověk se dostává do začarovaného kruhu!
Jak mohu pomoci nemocnému?
Pokud se staráte o nemocného, který trpí nechutenstvím, zvrací, má průjem nebo nemůže pořádně jíst třeba proto, že je třeba po operaci zubů, je potřeba výživu okamžitě doplňovat a podporovat. Vhodné je zařazení tekuté nebo krémové výživy, která účinně doplní stravu nemocného. Má přesně definované složení a obsahuje potřebné bílkoviny, tuky, cukry, minerální látky, vitaminy i stopové prvky. V malé lahvičce o 125ml nebo 200ml, kterou nemocný většinou bez problémů zvládne v průběhu dne vypít, jsou obsaženy všechny potřebné látky ve vyváženém poměru. Mezi nejznámější přípravky pro řadu zdravotních potíží patří Nutridrink nápoj nebo Nutridrink krém, které jsou k dostání ve všech lékárnách od přibližně 45 Kč. Více informací o výživě v nemoci, rady, zkušenosti ostatních a poradnu odborníků, kteří odpovědí na vaše otázky, najdete na stránkách www.výživavnemoci.cz.
Výživa dodává tělu látky potřebné k růstu, výstavbě i obnově tkání, energii pro všechny činnosti a chrání nás před negativními vlivy prostředí. Správná výživa je velmi důležitá pro kvalitní život bez chorob a nejrůznějších omezení, ke kterým přispívá nejen nedostatek ale i nadbytek potravy. Stejně důležité jako množství potravy je však také její složení.
Nejnovější komentáře