1 kg světlé, ne příliš aromatické zeleniny (2-3 cibule, petržel, příp. kousek pastiňáku, v létě oloupaná bílá nebo žlutá cuketa, bílá část pórku, v krajním případě brambora)
250 ml vývaru
olej, máslo, sůl
Postup je jednoduchý:
Na dvou lžících oleje a lžíci másla opékejte očištěnou, na větší kostky nakrájenou zeleninu. Dejte si na čas a opékejte ji na středním stupni, aby se krásně rozvinula vůně i chuť. Asi po 15 minutách přidejte vývar a osolte a povařte tak dlouho, aby všechna zelenina byla dokonale měkká. Vše rozmixujte tyčovým mixerem do krémové konzistence. Přidejte kousek másla a máte dokonalý bešamelový základ pro přípravu jakékoliv omáčky. Skvělý je i sám o sobě.
Přidáním plechovky loupaných rajčat získáte dokonalou rajskou omáčku (můžete přidat lžičku třtinového cukru pro sladší chuť).
Smetanou (z kravského mléka, ovesné, sojové nebo mandlové … zkrátka dle vaší chuti)a na jemno nasekaným koprem vykouzlíte voňavou koprovku.
Smetana a předem namočené sušené houby jsou zárukou houbové omáčky, za kterou by vás určitě pochválila i madam Rettigová.
Povaříte-li bešamel ještě 10 minut s jedním bobkovým listem a dvěma kuličkami nového koření (koření pak vyndáte) a přidáte strouhaný parmezán, máte bešamel na přípravu parádních lasagní.
Nejnovější komentáře