Bez chilli si Mexiko snad nikdo nedokáže představit. Druhů papriček je spousta, od podlouhlých a nenápadných zelených, až po jasně barevné baňaté kousky. S oblibou se používají do sals, tedy omáček, které skvěle doplní každé burrito, nachos, ale i grilované maso nebo zeleninu.
Kapsaicin – tajemství ostrosti
Ostrost chilli papriček má na svědomí kapsaicin. Ten způsobuje pocit pálivosti nejen v ústech, ale i nosu či oku. Čím více ho v papričce je, tím je pálivější. Proto se někdy používá i do pepřových sprejů.
Kapsaicin podporuje cirkulaci krve, zrychluje metabolismus a napomáhá zažívání. Zajímavé je, že ve větších dávkách podávaných před operací výrazně snižuje pooperační bolesti. Pokud někomu extrémně pálivá chuť papriček vadí, dá se částečně snížit. Z papričky však nestačí vyjmout jen semínka, ale i žebra, která pálivost plodu taktéž nesou. Kapsaicin navíc prospívá zdraví. Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, čímž prospívá zejména diabetikům. Patří mezi přírodní blokátory kalcia a prospívá při otravě potravinami – ničí celou řadu nebezpečných baktérií včetně salmonely.
Nejnovější komentáře