V dnešní uspěchané době řada lidí nevěnuje pozornost výrobkům, které si kupuje. Sleduje spíše cenu a kvalita jde stranou. Většina výrobků pak obsahuje umělá barviva, konzervanty, umělá sladidla a mnoho další chemie, která se podílí na vzniku cukrovky, obezity, vysokého krevního tlaku, vyšší hladiny cholesterolu v krvi a na dalších nemocech.
Výrobci potravin reagovali na tato varování a začali vyrábět potraviny „light“, to znamená se sníženým obsahem cukru a tuku.
Tyto výrobky ale nejsou komplexním řešením situace. Lidé ve víře, že je mohou téměř neomezeně konzumovat- aniž by sledovali jejich energetickou hodnotu, mohou významně přibývat na váze.
Energetická hodnota výrobků light bývá často stejná jako u výrobků standartních, někdy dokonce i vyšší. Tuk je zde nahrazován škroby a jinými substancemi, které v závěru mohou udělat více škody, než obávaný tuk.
Druhé riziko spočívá v tom, že light výrobky obsahují méně tuku, příliš nezasytí a je po nich brzy hlad. Další nebezpečí skrývají potraviny a hlavně nápoje bez cukru. Jsou doslazovány umělými sladidly, a i když se používají jen sladidla bez zdravotního rizika, není nejlepší jejich spotřeba ve velkém.
Proto když konzumujeme tyto výrobky, musíme spočítat jejich energetickou hodnotu. I z hlediska zasycení je dobré zkombinovat je se zdrojem vlákniny, například se zeleninou či ovocem.
Zdroj: Zdravá výživa pro každý den, Jan Piťha, Rudolf Poledne, Grada, 2009.
Nejnovější komentáře