Atopický ekzém je silně svědivé, obvykle léta trvající zánětlivé kožní onemocnění, spojené s častým rodinným výskytem průduškového astmatu nebo senné rýmy. Sklon k těmto třem chorobám, pro které se používá jednotný název atopie, bývá dědičný.
Jelikož se toto onemocnění projevuje nejen ekzémem, ale i jinou řadou příznaků, je proto nutné dodržovat u takto postižených dětí režimová opatření. Základem je dodržovat určitá dietní omezení.
V kojeneckém věku je hypoalergenní dieta nedílnou součástí prevence a léčby atopického ekzému, s věkem dítěte význam dietních opatření klesá.
Jaké potraviny, které jsou silně alegizující vynechat? Je to především: kakao, čokoláda, ořechy, mandle, mák, ryby, citrusové plody, kiwi, rajčata, celer, petržel, plísňové sýry. Vejce povolujeme jen v pečivu a příloze, ale je jako samostatný pokrm.
Nejvíce nejasností je v řadě lékařů i pacientů především okolo konzumace mléka a mléčných výrobků. Kravské mléko patří vzhledem k obsahu bílkovin k častým alergizujícím potravinám. Na druhé straně ale mléko obsahuje hodnotné živiny vhodné pro rostoucí organismus, se správným poměrem bílkovin, vtamínů a minerálních látek. Právě pro tyto vlastnosti nelze tyto potraviny z jídelníčku vyřadit.
Mléko ale nepodáváme v případech, kdy pozorujeme o dítěte zhoršení ekzému, zvracení, průjem, dýchací potíže vyššího rázu. Můžeme vyzkoušet, zda konzumace mléka zhoršuje průběh ekzému tím, že na dva měsíce ze stravy vyloučíme mléko a mléčné výrobky a sledujeme, zda se příznaky lepší nebo ne. U závažnějším forem ekzému sledujeme pomocí alergologických a imunologických vyšetření protilátky proti mléku a dalším potravinám Dle těchto vyšetření stanoví lékaři individuální dietní opatření.
Pokud u dítěte nezjistíme alergii na bílkovinu kravského mléka doporučujeme dávat přednost kysaným mléčným výrobkům (jogurty, acidofilní mléka). Jsou lépe stravitelné, odcházejí ze žaludku rychleji, než sladké mléko, a proto je často tolerují i pacienti, kteří mají se snášenlivostí sladkého mléka problémy. Jogurty je vhodné volit s živými kulturami typu Lactobacillus. Kupujeme raději bílé jogurty, které si sami ovocem nebo domací marmeládou dochutíme. Nekupujte jogurty, které mají dlouhou trvanlivost. Jsou v nich umrtveny bakterie mléčného kvašení, obsahují řadu stabilizátorů, zahušťovadel a jiných látek.
Co ještě není pro tyto pacienty vhodné? Je to především hořčice, pikatní, silné kyselé pokrmy, kořenící přípravky. Pokrmy připravené z těchto surovin mohou zhoršit průběh ekzému.
Alergie na bílkovinu kravského mléka prokázaná v prvním životě má velice dobrou prognózu. Při dodržení dietních opatření kolem třetího roku věku slábne.
Zdroj:
Atopický ekzém, Čapková, Špičák, Vosmík, Galén, 2009.
Nejnovější komentáře