Masopustní koblížky

Suroviny:

500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 1 kostka kvasnic, 1 lžička krystalového cukru na kvásek, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, špetka soli, kůra z jednoho citrónu, olej nebo sádlo na smažení, marmeláda, tvaroh, povidla dle chuti

Postup:

Máslo rozetřete vařečkou, přidejte moučkový cukr a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek (vlažné mléko, cukr, kvasnice), rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou. Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou.

Nechte kynout 45 – 60 minut. Poté rozválejte na vále, vykrajujte malá kolečka, nechte ještě chvíli odpočinout, smažte na rozpáleném oleji nebo sádle v titanovém hrnci s pokličkou asi 3 minuty a poté obraťte a smažte bez pokličky, vyndejte na ubrousek. Podávejte s povidly, tvarohem, marmeládou.

Zanechte komentář