Chystáte se upéct velikonočního beránka? Máme zde pro Vás několik tipů, jak to zvládnout dokonale.
Suroviny:
200 g moučkového cukru, 200 g másla, 5 vajec, 240 g hladké nebo polohrubé mouky,
1/4 kypřicího prášku do pečiva, 1/2 citrónu.
Postup:
Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přisypeme cukr a utřeme ho s tukem do pěny. Přidáme žloutky a zpracováváme, dokud není hmota hladká. Ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou a šťávou z poloviny citrónu. Vmícháme prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Nakonec spojíme se sněhem ušlehaným z bílků.
Hotové těsto nalijeme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 60 minut. Přesvědčíme se vpichem špejle, jestli je velikonoční beránek upečený. Pokud těsto už nelepí, necháme je krátce vychladnout ve formě a poté ho vyklopíme na kovovou mřížku, kde se teplota ustálí.
Babiččiny tipy:
Z hladké mouky bude beránek kypřejší, z polohrubé pevnější.
Bílky přidáváme opatrně po lžíci a vmícháváme velmi jemně, aby těsto zůstalo nadýchané.
Velikonočního beránka lze upéct i z piškotového, tvarohového či kynutého těsta. Pro obměnu chuti je možné vmíchat mleté ořechy a rozinky přímo do korpusu.
Fantazii při zdobení se meze nekladou. Oči můžeme vyrobit z rozinek, lentilek nebo hřebíčku, tělo poléváme čokoládovou či bílou polevou, povrch můžeme poprášit moučkovým cukrem, případně kokosem. Kolem krku patří červená mašle, nejlépe s malou rolničkou.
Nejnovější komentáře